Nemovitostní Investice na Filipínách. James Riess za JRCC o pozitivech a negativech těchto investic.

6. 8. 2023

Filipíny, ostrůvková země v jihovýchodní Asii. Jsou známy svou nádhernou krajinou, přátelskými obyvateli a rozmanitou kulturou. V posledních letech se však Filipíny staly také atraktivním místem pro investice do nemovitostí. Díky rostoucí ekonomice, stabilní politické situaci a zvyšujícímu se zájmu zahraničních investorů se filipínský trh s nemovitostmi rozvíjí a nabízí zajímavé příležitosti pro ty, kteří chtějí v této oblasti investovat.

Ceny nemovitostí jsou na tom dost podobně jako u nás. Například Manila, hlavní město Filipín, je jednou z nejdražších oblastí pro nákup nemovitostí. V centrálních částech města, jako je Makati nebo Bonifacio Global City, se ceny luxusních bytů a domů pohybují v rozmezí od 200 000 USD do milionů dolarů. Cebu je dalším populárním městem, ceny luxusních bytů  se pohybují od 150 000 USD a výše. V předměstích nebo v blízkosti pláží mohou ceny dosáhnout až několika set tisíc dolarů. Boracay je oblíbeným turistickým cílem a nabízí krásné pláže. Pohybujeme se zde od 100 000 USD pro menší apartmány až po miliony dolarů pro luxusní plážové vily.

Co se týká vlastnictví nemovitostí, je to stále složité. Filipíny mají omezení vlastnictví nemovitostí pro cizince. V současné době můžete jako cizinec vlastnit nemovitost na Filipínách pouze tehdy, pokud nejste vlastníkem pozemku, na kterém je nemovitost postavena. V takovém případě můžete uzavřít nájemní smlouvu na dlouhodobou dobu, která vám dává právo využívat nemovitost po dobu 50 let, s možností prodloužení na dalších 25 let. Pro získání práva k pronájmu nemovitosti na dlouhodobou dobu (long-term lease), byste měli mít v platnosti smlouvu, která je přijatelná pro Filipínskou komisi pro investice. Tuto smlouvu je nutné získat a předložit před nákupem nemovitosti.

Na myšlenku vzít si hypotéku přímo na Filipínách také zapomeňte, jelikož si oproti ČR nepolepšíte. Mějte dostatečné finanční prostředky na nákup nemovitosti. Buď budete potřebovat hotovost nebo se můžete obrátit na místní banky a získat hypotéku. Banky obvykle vyžadují minimálně 20-30 % vlastního kapitálu. Průměrné úrokové sazby pro hypotéky se pohybují v rozmezí 5 % až 8 % ročně. Úrokové sazby pro osobní půjčky se mohou pohybovat v rozmezí 10 % až 15 % ročně, přičemž konkrétní sazby se liší v závislosti na věřiteli a profilu žadatele.

 

Zkušenost s Filipínama má také podnikatel James Riess, Jamesi jak se situace na Filipínách změnila v posledních letech? 

Filipíny jsou opravdu nádherné ale nejsou pro každého - znám lidi kteří si tam postavili dům a nikdy v něm ani nebyly. Ono pro nás Evropany je to přeci jen daleko.

Největší gamechanger přišel s přímým vlastnictvím pozemku. Do nedávna totiž mohli pozemek vlastnit pouze místní obyvatelé. Takže jedinou možností bylo si koupit dům a pozemek na kterém se nachází napsat na místní obyvatele. To se teď, ale změnilo. Jako cizinec můžete zažádat o koupi pozemku s platným rezidenčním povolením. Firma může zakoupit pozemek pouze tehdy, pokud alespoň 60 % podílu v takové společnosti je vlastněno filipínskými občany nebo filipínskými korporacemi. A proto v posledních dvou letech, převážně americké společnosti připravuji výstavby velkého množství rezortů právě v oblasti Filipín. 

 

Takže by jste investici zde doporučil ? 

Když už se tam rozhodne někdo investovat do společnosti která spravuje nemovitosti je to velice riskantní, protože tyto země mají v této oblasti vysokou kriminalitu. A většina fondů a podobných skupin dříve nebo později zkrachuje.  Když už, tak se vyplatí investovat do menších skupin, které si dobře prověříte. Ale to jen za předpokladu když tu danou lokalitu navštívíte a k tomu Vám nejlépe ještě dají nějakou přímou záruku, nejlépe v podobě pozemku. Kamarádka tak přišla o investici ve výši 2 000 000 Kč do apartmánu v Thajsku, který se nakonec nikdy nedokončil avšak přípravy začaly. Vše to byl předem naplánovaný podvod. ''Velké'' skupiny totiž dokáží dobře manipulovat svou hodnotu. 

 

 

Je tedy lepší varianta si koupit nemovitost sám?

Pokud vyloženě toužíte po tom nemovitost vlastnit, s plánem dát to nějaké společnosti, aby to zde za vás provozovala tak je to samozřejmě možné. Ale nejlepší je najít si na to přímo nějakého svého místního a dát mu podíl ze zisku z pronájmu. Tady už bohužel musíte kalkulovat s tím, že se vám podstatně sníží vaše marže. Je to tam docela běžné, většinou se jeden Filipínec stará o vícero nemovitostí, popřípadě zaměstnává další místní. Navíc můžete poskytnout i kvalitnější servis a vaše vytíženost bude daleko menší. 

 

Je to tedy vhodná investice? 

Hlavně bych se zamyslel nad tím, jestli je to opravdu to co chcete. S každou nemovitostí přibývají i starosti a řešit něco na vzdálenost 16 000 kilometrů většinou  není jednoduché. Ve finále když už tam chcete jezdit trávit čas na dovolenou, popřípadě důchod můžete si pronajmout dům za cca 120 dolarů na měsíc 10 minut od pláže a každý rok být na jiné části ostrova. Tohle opravdu není důvod něco kupovat. A pokud se na to podíváme z investičního úhlu pohledu je určitě lepší mít něco, co je blíž. U nás v Evropě se o Filipínách nemluví tak moc jak v Americe. Spousta Američanů,  převážně vojáci co šli do předčasného důchodu našli útočiště právě na Filipínách. S rentou kterou mají je zde čeká opravdu krásné dožití života v obklopeni krásné přírody, velice milých lidí. A pokud chtějí stále pracovat tak si tam zřídí ubytování, které následně pronajímají, takže s okolním světem jsou neustále do styku.

Za mě to má tedy smysl pouze v jednom případě. Pokud se tam rozhodnu opravdu zůstat, tak na nějakém místě kde se mi zalíbí, tam si koupit nemovitost, udělat z ní hotelový rezort a už počítat s tím že tam dožiju. Evropu, která je trochu z ruky navštívím třeba jen na dovolenou. 

 

Jsou tam nemovitosti podstatně levnější ? 

Je pravda že poměrově ty ceny jsou tam opravdu vtipné jeden můj známý si postavil dům na kopci s úplně očarujícím výhledem. Dříve to tam s pozemky bylo tak, že jste si mohli vybrat jakýkoliv pozemek, kdykoliv chcete, na jakémkoliv kopci a po vcelku jednoduché procesu jej od vlády koupit. Takže si můj přítel vybral ten nejvyšší kopec s výhledem na džungli za kterou bylo moře a za mořem vulkán. Tím, že to místo bylo v džungli tak si zde musel připojit elektřinu, včetně odpadu a díky strmosti kopce se zde musela udělat opravdu velká podpůrná betonová zeď. Která by sama o sobě v České republice stála okolo 3 000 000 Kč. Navíc do jeho sídla nevedla cesta, protože pod kopcem tekl potok. Takže si musel nechat postavit vlastní most, s vlastní příjezdovou cestou, která měla necelý kilometr do strmého kopce na kterém stál dům v anglickém stylu s 5 ložnicemi a velkým bazénem, skvělé místo pro klidný život. Za to všechno v roce 2016 zaplatil cca 7 000 000 Kč. Řekl bych, že kdybyste si chtěli pořídit něco takového v Americe tak jsme mezi 50 až 60 000 000 $ ne Kč takže až takto vtipné pro nás Evropany ty ceny na Filipínách jsou.