Italské domy za 1€

 

Itálie, země slunce, kultury a bohaté historie, má kouzlo, které přitahuje lidi z celého světa. Ale co kdybychom Vám řekli, že můžete mít vlastní italský dům v malých, malebných vesnicích za pouhé 1 euro? To není sen, ale realita! Tato idea se stala hitem posledních let a získala pozornost nejen od dobrodruhů, ale také od těch, kteří hledají útěchu v italském venkovském životě.

 

Jak to funguje?

Tato příležitost vznikla jako snaha o obnovu opuštěných vesnic v Itálii. Mnoho malých vesnic v zemi se potýká s úbytkem obyvatelstva, kdy lidé migrují do větších měst za prací a lepšími životními podmínkami. Spousta původních obyvatel tak zanechala své domovy opuštěné.

Italská vláda a některé samosprávy se rozhodly tyto domy zachránit tím, že je nabídnou za symbolickou cenu 1 euro. Ale co vám to přinese? Za 1 euro získáte dům, který je často v havarijním stavu a potřebuje rozsáhlou rekonstrukci. Což v překladu znamená investice v řádech desítek tisíc euro a taky starosti. Přesto to pro mnoho lidí znamená příležitost získat vlastní kus autentické italské historie a začít nový život v malebném prostředí.

 

Jaký je háček?

Samozřejmě, tato nabídka má svá rizika a podmínky. Prvním je dezolátní stav domu. Mnohé z těchto nemovitostí jsou ve velmi špatném stavu a opravy mohou být nákladné. Navíc si vedení obcí stanovuje dost přísné podmínky. 

Jako příklad si uvedeme region Lazio. Zde musíte předložit plán renovace a depozitum ve výši 5 tisíc eur. Nemovitost musí být také zrenovována do určité doby a s využitím místní pracovní síly. Takže zrenovování svépomocí s českými pracovníky za “levněji” je zamítnuto. 

Bohužel občas dochází k omylům, že obec nabídne nemovitost prodeji bez vědomí bývalých majitelů. Ti se poté hlásí o svá práva a dochází ke zbytečným komplikacím. 

 

Je to tedy vhodná investice?

Nesmíme zapomenout zmínit, že možnost následného pronájmu, nebo jakéhokoliv komerčního využití nemovitosti je nemožná! Italské vesničky se snaží přivést nové obyvatele, zlepšit hospodářskou situaci a také obnovit turistický ruch. Pro tyto příležitosti jsou ideální mladé páry, popřípadě rodiny s dětmi. Takže jako jedinec, nebo realitní kancelář nemáte šanci. Pokud jste, ale ideální adepti můžete se přihlásit do programu na webu některé z italských vesnic, které tuto nabídku poskytují. Poté budete muset projít procesem výběru a potvrzení, který může být někdy docela zdlouhavé, protože zájemců je mnoho.

 

Závěr

Italské domy za 1 euro mohou být především nakopnutí na nový začátek. Pro ty, kteří mají lásku k Itálii a touží po založení rodiny v zahraničí může být tato možnost skvělá. Ale nezapomeňte, že se jedná o investici do budoucnosti, která může být obtížná a pro někoho zbytečně složitá. S trochou odvahy můžete začít novou kapitolu svého života v zemi slunce a vína. Buona fortuna! (Hodně štěstí!).